Acteur Alan Rickman (69) overleden

14 januari 2016 - 3 minutes read
rickman

Acteur Alan Rickman is overleden. De acteur speelde in theater, televisieseries en uiteraard films. Hij is overleden aan de gevolgen van kanker.

Rickman werd op 21 februari 1946 geboren in Londen. Hij was in eerste instantie grafisch ontwerper, maar na drie jaar besloot hij een carrière in de acteerwereld na te jagen. Dat had altijd al zijn passie en daarom studeerde hij tussen 1972 en 1974 aan de Royal Academy of Dramatic Art. Nadat hij daar afstudeerde was Rickman te zien in een aantal theaterstukken, om in 1982 gecast te worden in BBC-serie The Barchester Chronicles.

De acteur brak in 1988 bij het grote publiek door als Hans Gruber, de grote schurk van Die Hard. Hij kreeg de rol aangeboden toen hij net twee dagen in Los Angeles was en probeerde in de Verenigde Staten een acteercarrière op te bouwen. Opmerkelijk genoeg gaf Rickman in een interview ooit toe de rol bijna niet geaccepteerd te hebben. Hij wist niet zeker of dit het type film was waarin hij wilde spelen. Maar dat hij Gruber uiteindelijk toch speelde maakte hem bekend bij het grotere publiek en hij kreeg zelfs een plaats in menig toplijst van de grootste filmschurken.

Een andere rol waar Rickman erg bekend mee geworden is bij het grote publiek is die van Severus Snape in Harry Potter and the Sorcerer’s Stone. Hij speelde de rol uiteindelijk in alle acht de films uit de franchise. Ook was hij in 2012 te zien in Alice in Wonderland, van regisseur Tim Burton, waarin hij de rol van de Blue Caterpillar speelde. Verder is hij te horen als de depressieve robot Marvin in The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.

Later dit jaar is Rickman te horen in Alice Through the Looking Glass, het vervolg op Alice in Wonderland. Ook is hij nog te zien in thriller Eye in the Sky, die draait om drones tijdens oorlog. De film werd goed ontvangen tijdens het TIFF afgelopen jaar.

Rickman won nooit een Oscar, maar wel een Golden Globe, een Emmy, een Bafta en vele andere prijzen. Hij was sinds 2012 getrouwd met Rima Horton. Opmerkelijk genoeg ontmoetten ze elkaar toen ze nog tieners waren en hadden ze al sinds 1965 een relatie.

Het statement dat is vrijgegeven ter bevestiging van zijn overlijden luidt als volgt: “Acteur en regisseur Alan Rickman is op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij overleed in bijzijn van vrienden en familie.”

s: Filmtotaal