Dunkirk grote winnaar in week 30

26 juli 2017 - 3 minutes read
READY PLAYER ONE

Dunkirk was een gok, maar wel een gok die heel goed lijkt uit te gaan pakken. Christopher Nolans oorlogsdrama over een wonderbaarlijke militaire evacuatie leek gemaakt voor een oudere doelgroep, maar heeft duidelijk de nieuwsgierigheid van een veel groter bioscooppubliek geprikkeld. Met als gevolg een openingsweekend van 50,5 miljoen dollar aan de US boxoffice, en nog eens zo’n bedrag buiten de VS.
Zoals verwacht werd een flink gedeelte van die opbrengst (te weten een kwart) gegenereerd in IMAX-theaters of bioscopen met 70mm-faciliteiten. Maar eigenlijk doet Dunkirk het overal goed, wat een hart onder de riem is voor een filmmaker die steeds weer opnieuw gedurfde onderwerpen kiest.
In een jaar waarin zoveel sequels onder verwachting presteerden is het succes van Dunkirk een les voor Hollywood: er is nog steeds plek voor en behoefte aan avontuurlijke publieksfilms.

Die vlieger ging niet op voor Valerian and the City of a Thousand Planets. Ook deze dure productie komt voort uit de visie van een eigenzinnig en ambitieus filmmaker: Luc Besson. Maar Amerikaanse bioscoopgangers waren niet te porren voor zijn uitzinnig vormgegeven sf-spektakel. Met een openingsweekend van 17 miljoen dollar op 3500 doeken stelde Valerian zwaar teleur. De film kwam niet over War of the Planet of the Apes in diens tweede week heen en ook niet over Spider-Man: Homecoming in diens derde.
Luc Besson liet voor de wereldwijde release nog weten dat hij zijn budget van 180 miljoen al helemaal had terugverdiend met internationale presales. Dat kan wel zo zijn, maar iemand zal moeten opdraaien voor die halflege Amerikaanse zalen. Valerian opende dit weekend in een handvol Europese landen waar de opkomst een stuk beter was. Vanaf komende week ook in Nederland te zien.
Bij Warner Bros. kennen ze zulke problemen niet. De studio zag dit weekend Wonder Woman uitgroeien tot de absolute zomerhit van 2017, dankzij een opbrengst van 389 miljoen in de VS alleen. Daarmee werd Guardians of the Galaxy Vol. 2 gepasseerd. Warner-films hebben dit jaar alleen al in Amerika meer dan een miljard dollar aan recette gegenereerd. Alleen Disney’s Beauty and the Beast deed het in 2017 beter: 504 miljoen. De bescheiden gebudgetteerde komedie Girls Trip had ook een voortvarend eerste weekend in de VS: 30,4 miljoen en een tweede plaats.