EYE zet 70mm kopie van Empire of the Sun in

4 juli 2016 - 2 minutes read
3SXxekpg04zzYcIS282Sq8Vp8IV

Voor het Steven Spielberg-restrospectief gaat EYE een bijzondere kopie inzetten. Van Empire of the Sun wordt de 70mm-versie vertoond. Het filminstituut is een van de weinige plekken in de Benelux waar dit formaat nog bekeken kan worden.

Empire of the Sun was oorspronkelijk niet opgenomen op het breedbeeldformaat 70mm, zoals bijvoorbeeld 2001: A Space Odyssey of West Side Story dat wel waren. Maar in de jaren zeventig en tachtig werden soms films ‘opgeblazen’ van 35mm naar 70mm om het publiek toch de weidsheid en vooral het zeer goede magneetgeluid van een breedbeeldkopie te kunnen geven. EYE heeft een eigen collectie 70mm kopieën, waar ook The Wild Bunch en Lawrence of Arabia in zitten.

Het was niet zo vreemd dat Spielberg juist Empire of the Sun liet opblazen naar 70mm. De oorlogsfilm over het lot van een jonge Brit tijdens de Japanse invasie van Shanghai in 1941 heeft de allure van epische oorlogsfilms als The Longest Day en Patton. De film was het acteerdebuut van Christian Bale. Ook is een jonge Ben Stiller te zien.

Het retrospectief ‘Steven Spielberg, meesterverteller’ (8 juli t/m 31 augustus) geeft een overzicht van het werk van de succesvolste regisseur aller tijden, van de vroege thriller Duel (1971) tot het gedramatiseerde portret van president Lincoln uit 2012. Ook is een selectie te zien van twaalf films waarin onder meer de invloed van Spielberg als producent zichtbaar wordt. Gedurende het retrospectief is ook de nieuwe film van Spielberg, De GVR, te zien. Die film is gebaseerd op het boek van Roald Dahl.

s: HFN