Nieuwe bioscoopbezoekers erbij in 2015

26 januari 2016 - 2 minutes read
IMG_KU_michiel_de_ruyter_2_1_CI14SJCB11

In 2015 zijn er veel meer Zeeuwen naar de bioscoop gegaan dan voorheen. Het Zeeuwse bioscoopbezoek aan Nederlandse films steeg vorig jaar met maar liefst 21% zo bleek uit het dashboard Filmbezoek 2015 dat Stichting Film Onderzoek vorige week publiceerde.

Het kan niet anders dan dat het succes van Michiel de Ruyter in de Zeeuwse regio -de film is onder meer opgenomen in Vlissingen- een flinke aanjager van de Zeeuwse bezoekerscijfers is geweest.

Het onderzoek van Stichting Film Onderzoek bevat, naast de kerncijfers die tijdens de NVBF/NVF nieuwjaarsreceptie bekend werden gemaakt, meer gedetailleerde cijfers over bijvoorbeeld de samenstelling van het bezoek.

Zo laat het rapport zien dat meer Nederlanders een film hebben bezocht. Dit betekent dat er nieuwe bioscoopbezoekers bij zijn gekomen. Dit was met name het geval in commerciële bioscopen. Vooral bij nieuwbouw werd stijging in bezoek gemeten. De snelste stijgers in de top 50 van steden waren Hoorn (met dertien doeken naar de tweeëntwintigste  plek) en Hilversum (met negen doeken naar de zeventiende plek): in beide steden bouwde JT multiplexen. Overigens is de top 10 exact hetzelfde gebleven (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Tilburg, Eindhoven, Groningen, Utrecht, Amersfoort, Haarlem, Enschede).

Het Dashboard Bioscoopbezoek wordt ieder kwartaal gepresenteerd door Stichting Film Onderzoek met daarin de cijfers over bioscoop- en filmtheaterbezoek. Het Dashboard is gebaseerd op data van de NVBF en NVF met eigen onderzoek via CentERdata en is  hier online door te bladeren of download het als pdf via de website van Filmonderzoek.

s: Stichting Filmonderzoek / HFN