Populaire vlogserie Evert_45 over de oorlog nu ook als film

2 mei 2019 - 5 minutes read
maxresdefault

De vlogserie Evert_45 krijgt een vervolg in de vorm van een korte speelfilm. De populaire reeks waarin hoofdpersoon Evert tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog zijn belevenissen vastlegt in vlogs, bereikte in mei 2017 binnen drie weken 1,4 miljoen Nederlandse jongeren. Op 3 mei vindt de filmpremière van Evert_45 plaats in VUE Hilversum en VUE Arnhem. Daarna zal de film te zien zijn via YouTube en kanaal 23 van KPN.

Met Evert_45 willen de initiatiefnemers de generatie die de oorlog heeft meegemaakt verbinden met de jongeren van nu. De dertienjarige Evert biedt een kijkje in het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog dat aansluit bij de belevingswereld en het mediagebruik van jongeren van vandaag. De situaties waarin hij belandt, zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen uit die periode. Evert_45 ging viral en bereikte alleen al de eerste drie weken dat het online stond zeventig procent van de Nederlandse jongeren. Tot op de dag van vandaag wordt de website met Everts verhaal en filmpjes nog vaak bezocht.

 

Andere beleving
“Dat bracht ons op het idee om al het beeldmateriaal te verzamelen en opnieuw uit te brengen in de vorm van een film”, aldus Yvette Belt van initiatiefnemer KPN. “We kunnen nu een nieuwe groep jongeren bereiken die twee jaar geleden nog te jong waren om de vlogs te zien. Doordat het nu een lopend verhaal is is de beleving weer heel anders, ook voor kinderen die de vlogs van Evert_45 destijds hebben gevolgd. Bovendien kunnen ze het verhaal nu in één keer bekijken. Dat geeft een heel andere dynamiek, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat het educatieve doel van de serie overeind blijft.”

 

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei ondersteunt het project van Evert_45. Directeur Jan van Kooten: “Het Nationaal Comité is enthousiast over dit soort vernieuwende manieren waarmee de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog onder jongeren wordt bevorderd.”

 

Grote shock
Maurits van Brakel, die de rol van Evert vertolkte, stond versteld van de impact die de vlogserie heeft. Hij vertelt: “Het was echt een hele grote shock. Ik had natuurlijk wel een beetje gehoopt dat we veel mensen zouden bereiken, maar dit had ik zelf ook niet verwacht.” De jonge acteur kreeg de afgelopen twee jaar heel veel positieve reacties van bekenden en onbekenden. “Soms werd ik zelfs op straat aangesproken, van ‘Hé, jij hebt toch je eigen YouTube-kanaal?’. Mensen dachten echt dat ik Evert was.”

 

Maurits, die inmiddels 15 jaar is, merkt dat de Tweede Wereldoorlog steeds minder leeft onder zijn generatie: “Nog maar weinig klasgenoten hebben opa’s en oma’s die de oorlog hebben meegemaakt. Je merkt dat er rond 4 en 5 mei wel meer over wordt gesproken, ook in de klas.” Hij is heel blij dat de vlogserie eraan bijdraagt dat ook jongeren de oorlog blijven herdenken en hoopt dat de film hetzelfde effect zal hebben.

 

Filmpremière 3 mei
Tijdens de premières in de VUE-bioscopen in Hilversum en Arnhem kijken de kinderen gezamenlijk naar de 35 minuten durende film. In Hilversum zullen acteur Maurits van Brakel en historicus dr. Joost Rosendaal aansluitend vragen van jongeren uit de zaal beantwoorden. Gratis tickets voor Hilversum zijn hier te bestellen. Gratis tickets voor Arnhem zijn hier te bestellen.

 

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor de jongeren die niet bij de première kunnen zijn of die het verhaal graag nog een keer willen zien, is de film vanaf vrijdag 3 mei 14.00 uur ook te zien op YouTubekanaal Evert_45 en via kanaal 23 van KPN.

 

Evert_45 is een initiatief van KPN dat wordt ondersteund door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Verzetsmuseum. Historicus dr. Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit leverde vanuit zijn expertise omtrent de Tweede Wereldoorlog input voor de verhalen. De campagne won 32 prijzen, waaronder de Grand Prix in de categorie entertainment tijdens het Cannes Lions Festival.

 

Over KPN
KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten in Nederland en biedt ondernemers volledig beheerde telecommunicatie- en ICT-oplossingen en -advies voor onder andere cloud-based werkplekken, startklare Internet-of-Things-oplossingen en IT-security diensten.

KPN_Evert45_key visual_EFFIES