The Revenant grote winnaar Golden Globes

11 januari 2016 - 3 minutes read
the-revenant-grote-winnaar-bij-uitreiking-van-golden-globes

Voldoende verrassingen bij de uitreiking van de 73ste Golden Globes afgelopen nacht in Hollywood. Ongemakkelijke toestanden op het podium, verschillende buitenstaanders die er met prijzen vandoor gingen en toch een uitgesproken winnaar: The Revenant.

 Het overlevingsdrama van Alejandro Inarritu won regie, beste mannelijke hoofdrol en uiteindelijk de belangrijkste Globe: beste film. Het was de bekroning van een avond die naar de beste Golden Globes-traditie soms ongemakkelijk en vaak verrassend was.

Presentator Ricky Gervais, biertje binnen handbereik, spaarde niemand en zei dat hij na afloop zo goed ging onderduiken dat zelfs Sean Penn hem niet zou kunnen vinden. Gervais had het onder meer voorzien op Mel Gibson, die niet eens genomineerd was. Gibson kaatste de bal terug naar de presentator door te zeggen dat hij het prima vond om Gervais eens per drie jaar tegen te komen: dat herinnerde hem eraan een darmonderzoek aan de vragen. Amy Schumer, wier Trainwreck met lege handen bleef, was zo grof op tv dat haar bijdrage één lange bliep was.

Hoewel regisseur Ridley Scott zelf niets won, had hij een goede avond. Matt Damon won beste mannelijke hoofdrol in een comedy, en The Martian zelf beste komedie. Dat noch de film, noch de rol uitgesproken grappig was: daar kon hij niets aan doen.

Brie Larson (Room) nam de Globe voor beste vrouwelijke hoofdrol in ontvangst, waardoor Carol (twee acteernominaties) uiteindelijk met lege handen bleef. Ook Spotlight en The Big Short wonnen de gehele avond niks. Jennifer Lawrence was de verrassende winnaar van de beste vrouwelijke komische rol, aangezien haar Joy nogal matig was ontvangen in de VS. Ook oprechte blijdschap bij de ploeg van Jobs, waar Aaron Sorkin de scenarioprijs won en Kate Winslet beste vrouwelijke bijrol.

Geen verrassingen bij buitenlandse film (Son of Saul) en animatiefilm (Inside Out), wel bij de televisieprijzen. Hitseries als Game of Thrones, Fargo en Orange is the New Black verloren van kleine shows als Mr. Robot en Mozart in the Jungle. Lady Gaga won ook een Globe: als actrice in American Horror Story: Hotel. foto: de tevreden ploeg van The Revenant met hun drie Globes (NBC).

Staande ovaties waren er voor de mannelijke acteurswinnaars. Sylvester Stallone kreeg zijn allereerste Globe voor z’n reprise van Rocky Balboa in Creed, en bracht menig brok in de keel toen hij zijn personage bedankte als ‘de beste vriend die ik ooit had.’ En de blijheid van Leonardo DiCaprio was ook niet gespeeld. Dat belooft wat voor de Oscars.

s: Holland Filmnieuws