The Revenant wint meeste BAFTA’s

15 februari 2016 - 3 minutes read
_80479216_80479215

Gisteravond werden de belangrijkste Britse filmprijzen uitgereikt. Net als voor de Oscars was The Revenant favoriet. Het survival-drama won in de belangrijke categorieën. Ook de actiefilm Mad Max: Fury Road scoorde flink én er was een Nederlands succes.

The Revenant kreeg de BAFTA voor beste film, Leonardo DiCaprio werd verkozen tot beste acteur terwijl Alejandro Gonzalez Iñárritu tot beste regisseur werd uitgeroepen. De Globes hadden de heren al binnen, dus met die Oscars zal het op 28 februari ook wel goed komen.
DiCaprio nam zijn moeder niet mee naar de ceremonie, maar droeg de prijs wel aan haar op. Ook prees hij de invloed van de Britse acteurs Daniel Day-Lewis, Peter O’Toole en Revenant-tegenspeler Tom Hardy op zijn werk.

Beste actrice ging naar Brie Larson (Room) en de beste bijrollen werden gewonnen door Mark Rylance (Bridge of Spies) en Kate Winslet (Steve Jobs). Laatstgenoemde bedankte in haar speech haar echtgenoot dat hij zijn kaartje had afgestaan aan zijn schoonmoeder.

Opvallend was het succes van Mad Max: Fury Road. Vier BAFTA’s mocht het spektakel mee naar huis nemen: kostuums, make-up, montage en production design. Presentator Stephen Fry kreeg op Twitter stevige kritiek nadat hij de winnares voor beste kostuums, Jenny Beavan, een ‘bag lady’ had genoemd. Beavan had geen chique avondjurk aan, maar droeg een zwarte broek met een leren jasje en rafelig sjaaltje. ‘Het was een grapje en Jenny is een goede vriendin’, verdedigde Fry zich.

En er was een Nederlands succes. Edmond van Nina Gantz won in de categorie beste korte animatiefilm.
Inside Out won beste animatie en versloeg daarmee Shaun the Sheep; beste originele scenario ging naar Spotlight en The Big Short won beste bewerkte scenario.

Amy won beste documentaire en Ennio Morricone schreef de beste filmmuziek dit jaar voor The Hateful Eight. De beste Britse film was het immigranten-drama Brooklyn en niet Dakota Johnson, maar Star Wars-nieuwkomer John Boyega won de Rising Star Award. Beste buitenlandse film werd Wild Tales.

The Revenant won in totaal vijf BAFTA’s. Bridge of Spies won een van de negen nominaties (beste mannelijke bijrol). Het drama Carol wist geen van de negen nominaties te verzilveren.

 

s: HFN