Topjaar voor De FilmHallen

27 januari 2016 - 1 minute read
De-Foodhallen-Amsterdam-minibios

Iedereen weet wel dat De FilmHallen hét grote succesverhaal onder Amsterdamse filmtheaters is. Nu zijn er ook de cijfers om dit te bewijzen. Het nieuwe bioscoopcomplex trok in 2015 met 366.000 verkochte kaartjes significant meer bezoekers dan vooraf was ingecalculeerd.

De FilmHallen, dat samen met The Movies op de Haarlemmerdijk wordt geëxploiteerd, had het afgelopen jaar ingezet op 300.000 bezoekers voor beide theaters. Het werden er uiteindelijk 500.000. In Het Parool wijst programmeur en eigenaar Kadir Selcuk hier twee redenen voor aan. ‘Omdat we negen zalen hebben, kunnen we veelzijdig programmeren. We zijn het enige filmtheater dat commercieel, arthouse en écht kleine cinematheekfilms draait. Dat verklaart denk ik waarom het publiek jonger is dan elders,’ aldus Selcuk.

De programmeur is wel zo eerlijk om ook de locatie veel krediet te geven. ‘Het hele Hallencomplex is een groot succes. De bibliotheek, de Foodhallen, de winkels: alles loopt goed.’ De Hallen werden in 2014 ontwikkeld als een uitgekiende combinatie van draagkrachtige ondernemingen (een hotel, het filmtheater) en meer kleinschalige initiatieven (fietsenmaker, bibliotheek). De monumentale behuizing in de voormalige tramremise van Amsterdam-West plus de aanwezigheid van veelzijdige horeca hebben het complex vanaf de eerste dag een publiekstrekker van jewelste gemaakt.

s: HFN