Veel records in natte filmzomer 2016

9 augustus 2016 - 4 minutes read
jluha3ffb8r8_full

Net terug van vakantie en benieuwd naar de bioscoopresultaten, thuis en over de grens? We hebben de belangrijkste resultaten op een rij gezet.

Juli was een betrekkelijk natte maand, wat goed nieuws was voor de Nederlandse bioscopen. Het leverde het Pathé-concern (en hoogstwaarschijnlijk ook de andere ketens) een mooi record op. De speelweek van donderdag 28 juli tot en met 4 augustus was voor de marktleider de beste ooit in een zomervakantie. Ruim 450.000 bezoekers bezochten een Pathé- of een CineMec-bioscoop.

Het zal niemand verbazen dat het familieproduct daarbij hoog scoorde. Zo wist Finding Dory een record neer te zetten. In het eerste weekend van juli haalde de Pixar-film een Nederlandse recette van ruim 1,5 miljoen euro. Het was de beste animatieopening ooit in ons land, waarmee Shrek 2 na twaalf jaar eindelijk van de troon werd gestoten.

Ruim een maand later haalt Dory nog steeds zaalgemiddelden die veel hoger zijn dan de meeste openingscijfers, en komt de miljoenste bezoeker in zicht. Bij moederconcern Disney is er alle reden voor tevredenheid. Over de eerste zes maanden van 2016 waren vijf van de acht best bezochte speelfilms in Nederland afkomstig van deze distributeur.

Finding Dory – Disney©

Terwijl in de VS Steven Spielbergs The BFG nogal kwakkelt aan de boxoffice is de film in de Nederlandse versie (De GVR) een doorslaand succes. Binnen een week waren de eerste 100.000 bezoekers al binnen en inmiddels zijn daar nog eens ruim 100.000 verkochte kaartjes bij gekomen.

En alsof het niets is vestigde ook Huisdiergeheimen (The Secret Life of Pets) een record. De Illumination-film bleek afgelopen week de hoogste donderdagopbrengst ooit te hebben gehaald. In een dag werden 35.000 tickets verkocht. De komedie is ondertussen hard op weg naar 300.000 bezoekers. Aanhoudend onbestendig weer zal deze en andere jeugdfilms nog mooie recettes gaan opleveren.

In de filmhuizen is The Red Turtle momenteel de grote klapper. Niemand kon van tevoren inschatten hoe de poëtische animatiefilm voor volwassenen in de smaak zou vallen. Zeer, blijkt nu. Het zaalgemiddelde doet amper onder voor dat van de grote publieksfilms zodat Turtle met ‘slechts’ 28 prints op plek dertien van de Nederlandse boxoffice staat. De teller staat inmiddels op vijftigduizend bezoekers.

Elle is de film met de langste adem in de Nederlands theaters. Na tien weken roulatie staat Paul Verhoevens zwarte thriller nog steeds in de top dertig. In de vakantietijd trekt hij ook stevig aan (+53% afgelopen week), zodat de begeerde 100.000 bezoekers (een echte Gouden Film gaat deze volledig Franse productie natuurlijk niet krijgen) binnenkort wel een feit zal zijn.

Jason Bourne had in Nederland het beste openingsweekend van alle Bourne-titels: 1,17 miljoen euro. Dat is een verdubbeling van de recette van de vorige recordhouder, The Bourne Ultimatum.

En dan Suicide Squad. Met de beste openingsdag van het jaar in Nederland (een recette van 363.000 euro) kwam deze DC productie zeer overtuigend uit de startblokken. Voor ster Will Smith was het een persoonlijke triomf. Na jaren van kwakkelen scoorde hij internationaal zijn allerbeste opening ooit, ruim voorbij I Am Legend.

 

s: HFN