Paul Verhoeven haalt competitie Cannes

15 april 2016 - 2 minutes read
elle

Te midden van een ware wie-is-wie van de huidige cinematop heeft Paul Verhoeven een plekje verworven in het hoofdprogramma van Cannes.

De psychologische thriller Elle, met Isabelle Huppert in de hoofdrol, gaat het opnemen tegen nieuwe films van onder meer Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Sean Penn, Xavier Dolan en de gebroeders Dardenne. Actrice Hadewych Minis heeft een rol in competitiefilm Toni Erdmann. En regisseur Michael Dudok de Wit zit in Un Certain Regard met zijn lange speelfilmdebuut La Tortue Rouge.

Cannes 2016 belooft op papier in elk geval een zeer goed bezet festival te gaan worden. Naast openingsfilm Café Society van Woody Allen komen nogal wat grote namen langs. Wat Paul Verhoevens kansen zeker zal hebben vergroot is het feit dat de thriller Elle een volledig Franse productie is.

In de film wordt het vrouwelijke hoofd van een videogamebedrijf (Isabelle Huppert) thuis overvallen door een belager. Ze spoort de man op, waarna zich een kat-en-muisspel ontspint. Het is Verhoevens tweede deelname aan het hoofdprogramma, na Basic Instinct in 1992.

Ook de schaduwcompetitie, Un Certain Regard, bevat een Nederlandse regisseur in buitenlandse dienst. Animator Michael Dudok de Wit, Oscarwinnaar voor Father and daughter (2000), mag zijn lange animatiefilm La Tortue Rouge / The Red Turtle komen vertonen, een Frans, Japanse coproductie.

Buiten competitie draait Cannes films van Jodie Foster (Money Monster), Steven Spielberg (The BFG) en The Nice Guys van Shane Black. Cannes 2016 wordt gehouden van 11 tot en met 22 mei. Voor een volledig overzicht, kijk hier.

S: HFN